Uit eigen ervaring weet ik dat zowel kinderen als oudere mensen opleven bij gezamenlijke activiteiten.

Toen ik nog in Amsterdam in de kinderopvang werkte, gingen wij samen met de kinderen naar een verzorgingstehuis om de ouderen te bezoeken, of zij kwamen bij ons in de kinderopvang. Later kwam ik in Heerhugowaard te werken en daar gingen we naar verzorgingstehuis ‘’Zuyderwaert’’. Dit is een woonzorglocatie voor ouderen met dementie. Momenteel heb ik sinds 1,5 jaar mijn eigen Kinderopvang ‘’Treintje100’’ (www.treintje100.nl) en leek het mij eigenlijk wel leuk en leerzaam om deze bezoekjes met mijn opvangkinderen bij verzorgingstehuis ‘’Zuyder Waert’’ te hervatten. Dus zocht ik contact met activiteitenbegeleidster Gerlinde, die ik nog kende van de eerder bezoeken. Gerlinde vond dit erg leuk en de eerste afspraak werd gemaakt.

Toevallig las ik die avond een artikel in Kinderopvangtotaal (een vaktijdschrift voor kinderopvang), dat het juist heel erg goed was om de ouderen en kinderen bij elkaar te laten komen. Als het aan ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen ligt, werken kinderdagverblijven vaker samen met verzorgingshuizen of andere instellingen waar ouderen verblijven. Vooral demente ouderen leven op van contact met jonge kinderen. ‘Mensen met dementie zijn vaak angstig en onzeker, bang om de grip te verliezen. Maar als ze goede herinneringen aan kinderen hebben, zie je ze opleven bij dat contact. Ze ontspannen, lachen en praten meer. En als ze de kinderliedjes nog kennen, zingen ze vrolijk mee’, aldus Hoogeveen in Trouw. Ik dacht nog, “Hij heeft er voor geleerd en ik ervaar het”.

Na twee bezoeken, waarbij we spelletje deden, muziek maakten en gingen zingen, werd ik benaderd om op 1 december gezellig samen met de bewoners Sinterklaas te gaan vieren op Zuyderwaert. De kinderen vonden het heel spannend en we gingen allemaal als zwarte pietjes naar de opa´s en oma´s toe. Met z’n allen gingen we pepernoten bakken en ze daarna lekker eten. Warme chocolademelk met slagroom kregen we erbij. Ik las een  boekje voor uit ‘’Bobbi viert Sinterklaas’’, we zongen sinterklaasliedjes en er werd ook flink gedanst. Zowel de bewoners als de kinderen hadden hier erg van genoten!

Momenteel ga ik één keer in de maand met twee tot 4 kinderen naar Zuyderwaert, waar ik afwisselend twee groepen bezoek. Afgelopen februari gingen we weer op bezoek bij de opa’s en oma’s. Deze keer kon Gerlinde er zelf niet bij zijn, ik zei dat het wel goed zou komen. Ik vertelde haar dat ik een training Veelzijdig Voorschoolse Educatie (VVE) deed en ik met beer Kiki werkte. Beer Kiki leert aan de hand van thema’s, de kinderen op spelenderwijs praten, lezen en bewegen. Ik stelde voor om beer Kiki mee te nemen om samen met de kinderen en ouderen een activiteit te doen over thema kleur, waar ik opdat moment mee bezig was. Mijn jongste zoon die net kan lezen  en schrijven, was ook   mee. Hij stelde Kiki aan de  opa´s  en oma´s voor en ging iedereen voorlezen uit “Kiki in de opvang”. Na het voorlezen ging een kindje samen met een oma een kleurplaat van beer Kiki inkleuren en via kleurkaarten lieten we ze ook de kleuren herkennen en ze te benoemen. Of er werd aan tafel met  gekleurde blokjes gespeeld en de kleuren benoemt.

PhotoGrid_1459165811966

Als afsluiting gingen we nog met z´n allen liedjes zingen. En toen was het weer tijd om te gaan, en dat vond één oma niet zo leuk. Ze vond het zelfs erg jammer dat we gingen en vroeg wanneer we weer terug kwamen. Ik zei dat we in maart eerst naar de andere groep gingen en in april weer bij hen terug zouden komen. Oh, zegt ze. Wat duurt dat nog lang. Hier krijg je toch een BIG smile van! Dat ouderen zo van de kinderen kunnen genieten en dat het altijd weer een feestje is als we langskomen.

Pin It on Pinterest